2014. március 4., kedd

Gundel palacsinta

A minap a férjem palacsintát sütött. Az én kedvencem tagadhatatlanul a baracklekváros, ez alkalommal azonban valami másra vágytam, valami fenségesebbre. A munka nagy részét ő már elvégezte helyettem, voltaképpen nekem már csak a töltelék megálmodása maradt. És akkor jött az ötlet, Gundel palacsinta. Nem is tudom megmondani mikor ettem utoljára,  így gyorsan neki is fogtam és elkészítettem ezt az egyszerű és gyors variációt.

Eme csodálatos édességet Gundel Károlynak köszönhetjük, aki a magyar gasztronómia  és vendéglátás jelentős személyisége volt. Egy korabeli visszaemlékezés szerint: "A magyaros vendéglátás, a magyaros konyha, a magyaros szakácsművészet első mestere. Jó ízek, békés örömök, dús esték, meleg hangulatok, csillogó italok, az élet lucullusi élveinek első karnagya s ezzel fővárosunk egyik legkiválóbb hírverője. Nevének hallatára itthon is, messzi országokban is, nyugodt, békés és elégedett derű ül az arcokra. " 


Nos, azt hiszem ezzel mindannyian egyet értünk, jöjjön tehát az én változatom!


Hozzávalók
Palacsinta
20 dkg liszt
3 dl laktózmentes tej
2 dl szénsavas ásványvíz
2 egész tojás
csipet só
3/4 dl szőlőmag olaj 
Töltelék
10 dkg aprított dió
1 dl laktózmentes tej
méz
4 kocka 70% kakaó tartalmú étcsokoládé


Elkészítés
A palacsinta receptje édesanyám nővérétől származik; szerinte ez a "tuti", nem ragadós palacsinta tészta receptje. Egy tálban csomómentesen keverjünk össze a lisztet a tejjel, a szénsavas ásványvízzel, a tojásokkal, egy csipet sóval és az olajjal. Olajozzuk ki a palacsintasütőt és süssünk palacsintákat a masszából. Ez a mennyiség jóval több, mint négy palacsintát eredményez, én azonban úgy gondolom, ha már egyszer neki állunk palacsintát sütni, süssünk nagyobb adagot! Én általában duplázni szoktam ezt a mennyiséget.


A töltelékhez  tegyünk lábasba a diót és főzzük össze a tejjel, majd vegyük le a tűzről és adjunk hozzá ízlés szerint mézet. Nekem ez egy evőkanálnyi mennyiség volt. Töltsünk meg 4 palacsintát a diós keverékkel, majd hajtsuk őket szalvétaformára. Aprítsunk fel az étcsokoládét és szórjuk a palacsintákra. Ezután tegyük mikrohullámú sütőbe egy percre, amíg a csokoládé krémesre olvad. 




Love
Orsi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése