2014. február 25., kedd

Ír szódabikarbónás barna kenyér




A minap gyönyörű ételfotókba botlottam a kedvenc kenyeremről, az ír szóda kenyérről. A képek meg is adták a kezdő lökést, hogy elkészítsem én is. Újra meg újra, mert nem tudok ellenállni ennek a kenyérnek. Soha. Szuperegyszerű, ízletes, egészséges és megszámolhatatlan variációban készíthető. Első Írországi tartózkodásom során szerettem meg és azóta is a rajongója vagyok. Ez alkalommal két különböző változatot készítettem, mazsolás-rozmaringosat és négy magvasat.
A kenyér egyik alapvető összetevője az író, azonban ennek hiányában is elkészíthető. Egyszerűen cseréljük fel az író mennyiségét tejre és adjunk egy kanál ecetet is a keverékhez. Így hasonló íz hatást érhetünk el.



 Hozzávalók

125 g kenyérliszt (BL 50)
125 g teljes kiőrlésű liszt
½ evőkanál szódabikarbóna
½ evőkanál só
200 ml író

A rozmaringos változathoz
Egy marék mazsola, kb. 40 g

2 ág friss rozmaring

A négy magvas változathoz
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál napraforgó mag

1 evőkanál tökmag



Elkészítés
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Ne ijedjünk meg, ezúttal egy kifejezetten ragacsos tésztát kapunk, de így lesz a végeredmény ropogós és könnyű. Próbáljunk meg minimális mennyiségű plusz lisztet hozzáadni, csak éppen annyit, hogy a massza ne ragadjon a kezünkhöz. Formázzunk cipót és éles késsel keresztirányban vágjuk be a kenyereket majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Tipp: remekül fagyasztható! Ehhez kihűlés után szeleteljük és azonnal fagyasszuk le.


Rozmaring és mazsola 






Négy magvas



Love
Orsi









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése