2016. március 9., szerda

Fűszeres tigrisrák zöldséges édesburgonya pürével - Spicy tiger prawns with colorful veggies and sweet potato mash


Előfordult már, hogy megkívántál valami rendkívülit, valami nem hétköznapit? Valami színesebb, fűszeresebb, különlegesebb ízvilágot? Velem ez gyakran megesik és rendszerint ez egyet jelent a tenger gyümölcseivel. Eme alkalommal egészen pontosan a tigris rákkal. Szerencsére már nálunk is beszerezhető jó minőségű fagyasztott rák, és én úgy gondolom a jó elkészítésen sok múlik, így akár fagyasztott alapanyagból is lehet zamatos vacsorát varázsolni. 
Nem mellékesen ez a vacsora csak úgy dúskál a jóban, amire szervezetünknek szüksége van a téli hónapokban. Az édesburgonya neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag káliumban, rézben és mangánban, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és nem utolsó sorban cukorbetegek is fogyaszthatják.
A rákféléknek, így a tigris ráknak is magas a telítetlen zsírsav tartalma, ezáltal csökkenti a vér koleszterin szintjét. Kitűnő Omega 3 forrás, amely gyulladáscsökkentő, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések előfordulását, megelőzi a rák és az ízületi gyulladások kialakulását és segíti az agy működését.


For English version please scroll down!

Sütésre kész fűszeres tigris rák

Az ötletet a kedvesem és Jamie Oliver adta (Grilled cajun prawns), így esett a választás erre a receptre. A végeredmény önmagáért beszél. Fűszeres, fokhagymás rák, édesburgonya püré, ropogós zöldségekkel. Tökéletes választás egy borús márciusi estén egy pohár jó fehér borral!
Aktuális kedvenc: Hilltop Premium Chardonnay




Hozzávalók
2 közepes méret
ű édesburgonya
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
40 g Cheddar sajt
16 db tisztított tigris rák
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál Cajun fűszerkeverék
Olíva olaj 
½ csokor friss kakukkfű 
1 citrom
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
2 szárzeller szár
5 újhagyma
½ friss piros chili
1 jó nagy marék fagyasztott vagy friss kukorica
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika

Elkészítés
Hámozd meg és szeleteld fel az édesburgonyát, majd enyhén sós vízben főzd puhára. Tedd a rákokat egy tepsibe és keverd össze aprított fokhagymával, cajun fűszerkeverékkel, egy evőkanál olíva olajjal és kakukkfűvel. Tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, alsó felső+grill fokozatra kb. 20 percre.
Magozd ki és darabold fel a paprikát, majd tedd egy serpenyőbe egy evőkanál olívaolaj kíséretében. Aprítsd fel a szárzellert, újhagymát és chilit és küld a paprika után a kukoricával és pirospaprikával együtt. Ízesítsd sóval, borssal és folyamatos keverés mellett süsd roppanósra a zöldségeket. 

Szűrd le és pürésítsd a megfőtt édesburgonyát, majd add hozzá a reszelt sajtot és fűszerezd. 
Tálald a zöldségeket az édesburgonya pürén, mellé kerüljön a garnéla egy gerezd citrom kíséretében.


És te mivel dobsz fel egy esős márciusi hétköznap estét?


Spicy tiger prawns with colorful veggies and sweet potato mash
aka I have Garnelrush

Have you ever had the feeling of craving something unusual, something special and spicy, and colorful to cheer you up? Well, for me it is a common feeling and it means one thing, seafood. At this time, tiger prawns to be more precise. Luckily, I am able to purchase good quality frozen or fresh tiger prawns, so having no sea nearby cannot be an excuse anymore. Not to mention all the good stuff this dinner is packed with, so let's see the benefits. Sweet potato is full of vitamin C, B2, B6 and E, it is also a good source of potassium, copper and magnesium, it is low in fat and cholesterol and also a smart choice if you have diabetes.
Tiger prawns are rich in unsaturated fats, and Omega 3. It reduces the risk of cancer and cardiovascular diseases and it is also support brain functions.
My inspiration came from Jamie Oliver (Grilled cajun prawns), of course, and also from my love who picked the recipe. Our dinner was rich in flavors and color; it is a perfect choice on a rainy day. Round it with a glass of good quality Hungarian wine and you are all set for a romantic dinner.
Recently craving: Hilltop Premium Chardonnay



Ingredients
2 medium size sweet potatoes
Sea salt
Freshly ground black pepper
40 g Cheddar cheese
16 tiger prawns large, ready to cook fresh or frozen
3 cloves of garlic
1 heaped tablespoon Cajun seasoning
Olive oil
½ bunch of fresh thyme
1 lemon
1 green capsicum
1 red capsicum
2 sticks of celery
5 spring onions
1 fresh red chili
1 big handful of frozen sweetcorn
1 teaspoon sweet smoked paprika

Method
Peel and cut sweet potatoes into wedges and put them in a pan, cover with boiling water and the lid. Put the prawns into a roasting tray, squash over the garlic, then toss with the Cajun seasoning, 1 tablespoon of oil and the thyme sprigs. Spread out in a single layer and put it in the oven for 20 minutes or so.
Deseed and roughly chop the peppers and put into the frying pan with 1 tablespoon of oil. Trim and slice the celery, spring onions and chili, and add to the pan along with the sweetcorn and paprika. Season with salt and pepper and keep things moving.
When cooked through, drain the sweet potatoes and mash well. Grate in the cheese, mix well and season to taste. Scatter the veg over the mash and serve with the crispy prawns and lemon wedges.

So what are you cooking on a rainy day?


Love
Orsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése