2015. szeptember 30., szerda

Ide nekem egy jó Pizzát!

Beköszöntött az ősz. Hűvösek az esték és a nappalok, nem csoda, hogy ebben a kellemetlen, szeles időben nincs kedve az embernek kimozdulni. Nekünk sem volt. Így jött az ötlet, hogy az esti program legyen pizza sütés, sörözés és egy jó film. 

Mert ugye ki ne szeretné a pizzát. Nem ismerek olyat, aki ellen tudna állni ennek a mennyei kerek finomságnak. Persze az ízlések eltérőek, van aki a vastag tésztát kedveli, van aki az olaszos vékonyat; van aki a paradicsom szószosat részesíti előnyben, van aki a tejfölös alapot. A lehetőségek végtelenek. Az én kedvencem a vékony tészta paradicsom szósszal kombinálva. Nyilvánvalóan nem mondanék nemet egy isteni calzonéra vagy egy egyszerű rozmaringos, olívaolajas változatra sem; ezúttal azonban egy szalámis-rukkolás verziót készítettem vacsorára.





Hozzávalók - a pizza tésztához
2 pizzához

10g friss vagy 7g szárított éleszt
ő
1 kiskanál cukor
350g duplanullás '00' liszt
50 g grízes liszt
1 evőkanál olívaolaj
125g mozzarella
150ml langyos víz
50ml langyos tej 
100g borsos szalámi
Rukkola a tálaláshoz

Hozzávalók - a paradicsomszószhoz:
400g konzerv darabolt paradicsom
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál balzsamecet
1 aprított vöröshagyma
1 gerezd aprított fokhagyma

Zöldfűszerek


Elkészítés
Futtasd fel az élesztőt langyos cukros tejben. Közben szitált a liszteket a keverőtálba. Amikor felfutott az élesztő add a liszthez az olívaolaj és a víz kíséretében, majd dagassz tésztát belőle. Szép sima, ruganyos tésztát kell kapnod, addig dolgozz, míg ezt az állapotot el nem éred. Akinek nincs olyan szuper robotgépe, mint nekem az kézzel is bedagaszthatja a pizzát. Igaz ez egy kicsit időigényesebb és fárasztóbb, viszont mint testmozgás nem elhanyagolható! Amikor ezzel megvagy meleg helyen, konyharuhával letakarva keleszd a tésztát a duplájára.
Amíg a tészta pihen, melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
Körülbelül egy óra elteltével alaposan gyúrd át a szépen megnőtt tésztát, hogy távozhasson belőle a levegő, majd oszd kétfelé és nyújtsd ki két vékony kerek pizza lapra. 


Eközben a paradicsom szószhoz dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát egy kis olívaolajon, öntsd rá a paradicsom konzervet, fűszerezd sóval, borssal és zöldfűszerekkel; úgymint oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Végül adj hozzá egy evőkanál balzsam ecetet, forrald össze, majd vedd le a lángot és sűrítsd be a szószt.



Kend meg az előkészített lapokat a paradicsom szósszal, helyezz rá 5-5dkg borsos szalámit majd oszd el rajtuk a mozzarellát. Aki szereti a különlegesebb ízeket és hozzá tud jutni, bátran használjon bivalytejből készült mozzarellát, megéri! Ezután told a sütőbe 12-14 percre a pizzákat, vagy amíg a tészta széle szépen megbarnul. Tálalás előtt halmozd rá a rukkolát, locsold meg extra szűz olívaolajjal és már neki is láthattok a vacsorának!

Ital: szűretlen búzasör szigorúan! Személyes kedvencem egy jó korsó Paulaner vagy Edelweiss.




Love
Orsi









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése