2013. december 11., szerda

Sült fokhagyma és brie sajt Doris Grant kenyérrel





Sokáig gondolkodtam azon mi legyen az első bejegyzésem tárgya. Végül úgy döntöttem, hogy az első olyan ételé lesz a megtiszteltetés, ami igazán könnyen elkészíthető és nem utolsó sorban jól bemutatható; így esett a választásom erre a finomságra! Mennyei sült fokhagyma és olvasztott francia sajt, házi készítésű, dagasztás nélküli barna kenyérrel. Ezúttal a francia ex-modell, Lorraine Pascal ihletett meg. Kisebb módosítással készítettem el a látottakat, természetesen a hűtő tartalmához igazodva.

Igazán nem igényel sok időt és hozzáértést az ízletes vacsora elkészítése, akár időzíthetjük úgy is, hogy elugrunk a boltba a hiányzó összetevőkért, amíg a kenyér kel.

Haladjunk időrendben és kezdjük először a kenyérrel. Kicsit kutakodtam az interneten és utánanéztem, ki is volt Doris Grant, ha már az ő kenyerét igyekszem ez alkalommal megsütni.


Doris Margaret Louise Grant brit származású táplálkozás kutató volt aki szembeszállt a legnagyobb élelmiszer gyártó cégekkel, kritizálva azok túlzásba vitt finomított szénhidrát felhasználását a fehér kenyér és a cukor készítése során. Grant, mint annyi mindenki más is, véletlenül fedezte fel a róla elnevezett kenyeret. Egyszerűen elfelejtette bedagasztani a teljes kiőrlésű kenyerét és meglepődve vette tudomásul, hogy az elkészült cipó így is rendkívül ízletes.  Így született meg a Doris Grant cipó.

Doris Grant cipó
Doris Grant cipó

Egy tálban összekeverünk 225g fehér lisztet 225g átszitált teljes kiőrlésű liszttel. Ez azért szükséges, mert majd sütés előtt megszórjuk a szitán fennmaradt nagyobb pelyhekkel a kenyerünket, így a szemünk is gyönyörködhet majd a látványban. Ezután hozzáadunk 1 csomag (7g) szárított élesztőt, 1 kávéskanál sót, 1 evőkanál mézet és 300ml langyos vizet. Ezeket jól összekeverjük, cipót formálunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsin fél órát pihenni hagyjuk. Ezután a tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, megkenjük tejjel és megszórjuk az átszitálásnál fennmaradt pelyhekkel. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben 30-40 perc alatt ropogósra sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk, miközben elkészítjük a többi finomságot.


Sült fokhagyma fejek

Sült fokhagyma fejek
A fokhagyma csúcsos végét levágjuk és vágott felükkel lefelé tűzálló tálba helyezzük őket. Jöhet az ízesítés, ami ez alkalommal 3 kaffír lime levél, de babérlevél is megfelelő, igaz ekkor más íz hatást érünk el azonban könnyebben beszerezhető. Mehet a tálba 5dkg vaj, egy jó adag extra szűz olívaolaj3-4 ág friss kakukkfű és végül frissen őrölt só és bors. Betehetjük a már meleg sütőbe, ahol körülbelül 30 perc alatt megsül. 
Kakukkfűvel sült brie
Sült brie
Ez alkalommal brie-t használtam, mert nem kaptam fadobozos camembert sajtot. Ez a változat azért célszerűbb, mert így a sajtot a saját dobozában helyezhetjük a sütőbe és onnan egyenesen az asztalra. Amennyiben nem jutunk hozzá ilyen változathoz egyszerűen tegyük a sajtot sütőpapírra, a tetejét kereszt irányban vágjuk be és helyezzünk rá egy ágacska friss kakukkfüvet. 10 perc alatt a forró sütőben a sajt kellemesen átmelegszik és a fehér kéreg alatt krémesen folyóssá válik. 

Ezek után nincs más dolgunk, mint rákanalazni a langyos sajtot és a héjából kinyomkodott illatozó fokhagyma gerezdeket a ropogós kenyérszeletekre!






Love
Orsi







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése